prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jakkolwiek również wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz śliczne zabytki – to również sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

kuchnia polska Kraków rezerwacja

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wyśmienitych regionalnych składników – turyści w większości wypadków poszukują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po reprezentatywnych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/bianca/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukują nowych, lokalnych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą jakich mogą o dużo przyzwoiciej poznać Kraków i jego okolice.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *